SZITANYOMÁS FOLYAMATOK

Last updated on július 5th, 2020 at 05:46 du.

A SZITA FESZESSÉGE BEFOLYÁSOLJA A NYOMAT MINŐSÉGÉT?

A szita feszessége mindenképpen befolyásolja a nyomat minőségét. Ha a feszességi érték túl alacsony, nyomtatás közben a szitaszövet „begyűrődhet”, amin csak az segíthet, ha magasabbra állítjuk a szitát a nyomathordozóhoz képest. Azonban ha így nyomtatunk, akkor – az erősebb rákelnyomás miatt – nagyobb igénybevételnek tesszük ki a szövetet és a ragasztási felületet. Ez pedig lényegesen lerövidítheti a szitánk élettartamát, vagyis nem gazdaságos.

Amennyiben túl nagy feszességű szitával dolgozunk, a szitaszövet ebben az esetben is nagyobb terhelésnek van kitéve a szükségesnél. Ez könnyen szövet szakadáshoz, gyorsabb elhasználódásához vezethet. Akkor járunk a legjobban, ha megpróbáljuk azt a feszességet beállítani, ami mind a két problémát kiküszöböli. Hogy a megfelelő feszességi értéket meghatározhassunk, forduljunk bizalommal a szitaszövet forgalmazóhoz segítségért. Néhány egyszerű, a munka jellegére és a használt szövetre irányuló kérdés megválaszolását követően segíteni fog a megfelelő feszességi érték meghatározásában.

Itt olvashatsz róla bővebben »»»

HOGYAN KELL HASZNÁLNOM A SZITAKERET RAGASZTÓT?

A szitafeszítés során – hogy a szitakeret és a rá feszített szitaszövet megfelelően egymáshoz tapadjon – speciális, kifejezetten erre a célra gyártott ragasztót kell használnunk. Mindig a szitakeretünk fajtájának (fa vagy fém) megfelelő ragasztót válasszuk. Létezik olyan változat, amely fából és fémből készített keretekhez is használható, e mellett döntsünk, ha többféle alapanyagból készült kereteink is vannak.

Célszerű előre gondolkodnunk. Válasszunk olyan szitakeret ragasztót, amely amellett, hogy erős tapadást biztosít, a későbbiekben lehetővé teszi, hogy a szitaszövetet gyorsan és könnyen eltávolíthassuk a keretről.

A leggyakrabban használt szitakeret ragasztók jellemzően kétkomponensűek. Az egyik összetevő maga a ragasztó, a másik pedig egy adalékanyag, a katalizátor. Ez a segédanyag a szitakeret ragasztó kikeményedését, ellenállóképességének (mechanikai és vegyszerekkel szembeni) kialakulását segíti elő. E kettő megfelelő arányú vegyítésével készíthetjük el a ragasztónkat.

A szitakeret ragasztót mindig a technikai adatlapjában feltüntetett arányban keverjük a hozzá való katalizátorral. Az adatlapot kérjük el a forgalmazótól. SAATI ULTRAFIX ragasztóink esetében például az 1:5 keverési aránnyal dolgozhatunk. A pontos arány kiméréséhez mindenképpen használjunk mérleget, mivel ez az arány a tömegszázalékot jelenti, nem pedig a térfogatszázalékot.

Figyeljünk az adatlapban leírt fazékidő betartására is. A fazékidő az az időtartam, amíg a bekevert ragasztóanyag felhasználható. Ez ragasztónként eltérő lehet – ráadásul függ a páratartalomtól és a hőmérséklettől is – ezért szükséges figyelnünk az általunk használt termékre vonatkozó előírásokra. A fazékidő lejártát és a teljes beszáradást követően a ragasztó hígítására már nincs lehetőség. Ha beszáradt, ki kell dobnunk.

A bekevert ragasztót a használat előtt minden esetben fel kell kevernünk, hogy ne a tetején lévő oldószert használjuk fel. A megfelelően előkészített szitánkra (csiszolás, alapos tisztítás, zsírtalanítás) a ragasztót keményebb sörtéjű ecset segítségével vihetjük fel. A tökéletes végeredmény érdekében a szita használatbavétele előtt tartsuk be az előírt száradási időt.

MIÉRT SZELLEMKÉPES A SZITÁM?

Ennek megválaszolásához először is meg kell határoznunk a szellemképek típusait.

A szellemképek általában az alábbi okok miatt jelenhetnek meg: az emulzió acetát tartalma vegyszer hatására bekocsonyásodva ragad a szitába, emulzióból származó diazo-maradvány marad a szöveten (alulvilágítás miatt), esetleg beszáradt festék, a szitaszálak festékszennyeződése vagy éppen a szita mechanikai kopása miatt. A szellemkép okának ismerete segít az ideális szellemkép eltávolító kiválasztásában, amellyel meg lehet tisztítani a szövetet.

Fontos tipp: alapszabályként megfogalmazható, hogy ha a szellemkép ugyanúgy néz ki, mint a nyomat, akkor az a festékből származik, ha pedig a nyomat negatívja, akkor az emulzióból visszamaradt szellemképről beszélünk.

A szellemképek típusairól és a szellemkép eltávolítás témával kapcsolatban itt olvashatsz egy hasznos összefoglalót »»»

Még több Gyakran Ismételt Kérdés és a szakértők válaszai szitanyomás témakörben »»»


    Megosztás:

AJÁNLATKÉRÉS

Kérj ajánlatot 3 ágazatunk bármelyikétől, kötelezettségek nélkül! Személyre szabott árajánlatunkat 24 órán belül megkapod, benne 3 ajándékkal!

AJÁNLATKÉRÉS

Kérj ajánlatot 3 ágazatunk bármelyikétől, kötelezettségek nélkül! Személyre szabott árajánlatunkat 24 órán belül megkapod, benne 3 ajándékkal!