csh_szellemkep_1

SZELLEMKÉP ELTÁVOLÍTÁSA

Dátum:

A beszennyeződött, szellemképes sziták használata ronthatja a nyomatok minőségét és a nyomóforma meghibásodását okozhatja, ami költséges lehet. Ez az útmutató alapvető tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy miként válasszuk ki a legjobb szellemkép eltávolító megoldást.

A SZELLEMKÉP ELTÁVOLÍTÁSÁNAK JELENTŐSÉGE

A legtöbb szellemképet a szitán az előző munkából visszamaradt mikroszkopikus maradványok okozzák. Ezek a maradványok nemcsak abban akadályozzák meg az emulziót, hogy megfelelően tapadjon, hanem még a festék szitán keresztüli átfolyását is befolyásolják, ezáltal rejtett szellemképeket hoznak létre a nyomaton. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezeket a maradványokat eltávolítsuk a szita felületéről a tisztítási folyamat során.

JOBB A MEGELŐZÉS, MINT A PROBLÉMA KEZELÉSE

Mielőtt a szellemkép eltávolításának részleteit ismertetnénk, érdemes megemlíteni néhány olyan egyszerű lépést, amellyel csökkenthető vagy akár meg is szüntethető a szellemkép, illetve a foltok kialakulása a szitán. Azzal, hogy megfelelően világítjuk le a szitákat, és amilyen gyorsan csak lehet, a megfelelő szitatisztító szert használva tisztítjuk meg azokat a nyomtatás után, minimálisra csökkenthetjük vagy akár ki is küszöbölhetjük a további szellemkép eltávolítási folyamatokat, így időt és pénzt takaríthatunk meg.

A SZELLEMKÉP TÍPUSÁNAK MEGHATÁROZÁSA

A szellemképek általában az alábbi okok miatt jelenhetnek meg: az emulzió acetát tartalma vegyszer hatására bekocsonyásodva ragad a szitába, emulzióból származó diazo-maradvány marad a szöveten (alulvilágítás miatt), esetleg beszáradt festék, a szitaszálak festékszennyeződése vagy éppen a szita mechanikai kopása miatt. A szellemkép okának ismerete segít az ideális szellemkép eltávolító kiválasztásában, amellyel meg lehet tisztítani a szövetet.

Fontos tipp: alapszabályként megfogalmazható, hogy ha a szellemkép ugyanúgy néz ki, mint a nyomat, akkor az a festékből származik, ha pedig a nyomat negatívja, akkor az emulzióból visszamaradt szellemképről beszélünk.

SABLONBÓL VISSZAMARADT SZELLEMKÉP

Két típust különböztetünk meg:

Diazo foltok – A diazo érzékenyítők vegyi pigmentek, ezért nagyon hatékonyan színezhetik el a poliészter szitaszöveteket. A sárga/barna folt, amelyet a diazo hagy maga után, könnyedén eltávolítható az olyan enyhén maró hatású szellemkép eltávolító használatával, mint pl. az Alkemi Haze Remover HV. Ha a diazo által hagyott folt nagyon feltűnő, akkor az általában annak a jele, hogy az emulziót alulexponáltuk.

Reakcióba lépett acetát által okozott szellemkép – Ezeket könnyű észrevenni, mivel világos színű, áttetsző maradvány jelenik meg a szitán ott, ahol rétegtelenítés előtt sablon (emulzió) volt. Ezek a foltok könnyedén eltávolíthatók olyan enyhén maró hatású szellemkép-eltávolító használatával, mint pl. az Alkemi Screen Wash A6 szitatisztító szerrel aktivált Alkemi Haze Remover HV.

Fontos tipp: sokkal egyszerűbb eltávolítani a sablon által okozott foltokat közvetlenül az emulzió rétegtelenítése után, amíg a sziták még nedvesek. Ha teljesen kiszáradnak, akkor az acetát megszilárdul, és sokkal nehezebb eltávolítani. A legmegfelelőbb hatás eléréséhez nagynyomású tisztítót használjunk a szita mindkét oldalán.

FESTÉK ÁLTAL OKOZOTT SZELLEMKÉP

Az alábbi okokat különböztethetjük meg:

Beszáradt festék – Könnyen észre vehető, ha a nyomtatás után hagytuk a festéket megszáradni a szitán. A legtöbb festéket újra fel lehet oldani egy erős festéktisztítószer használatával, pl. Alkemi Screen Wash, amellyel a festék eltávolítása már egyszerűbb. A makacs foltokhoz még agresszívabb oldószer és enyhén maró hatású keveréket használhatunk, mint pl. az Alkemi Quick Haze.

Megszilárdult festék – A kétkomponensű, katalizált festékeket jellemzően nehéz eltávolítani, mivel úgy állítják össze őket, hogy nagyon ellenállók legyenek, amint megszáradtak. Ezen szellemképek eltávolításához olyan agresszív, erősen maró hatású és oldószeres szellemkép-eltávolítót kell használnunk, mint pl. az Alkemi Fast Acting Haze. Minél hosszabb ideig hagytuk a katalizált festékeket a szita felületén, annál nehezebben lehet azt eltávolítani.

UV festékek – Az olyan szitákat, amelyeket UV festékkel való nyomtatáshoz használunk fel, nem szabad fehér fényű területen hagyni, mert gyorsan megszilárdulnak, és sokkal nehezebben lehet eltávolítani a festéket. Az eltávolításhoz erősen maró hatású és oldószeres szellemkép-eltávolítóra lesz szükségünk, mint pl. az Alkemi Haze Hunter. Ezért a legjobb ezeket a szitákat sárga fénynél vagy sötét helyen tárolni.

A szitaszálakon lévő festék szellemképek – Néhány festék valóban elszínezi a poliészter szitaszövet szálakat a nyomtatás során. Ha ez megtörténne, a foltot csak egy olyan nagyon erős maró hatású szellemkép-eltávolítóval lehet eltávolítani, mint az Alkemi Fast Acting Haze. Habár ez a folttípus nem csökkenti a szita nyitott felületét, a szennyezés az UV sugarak elnyelésben gondot okozhat a következő sablon levilágításakor.

A szitaszövet mechanikai kopása – Ugyan ebben az esetben nem kimondottan a szitaszövet foltosodásáról van szó, ezek a szellemképek meglehetősen ritkák és általában az okozza őket, hogy hosszú ideig nyomtatunk szemcsés festékkel. A kerámiafestékek például üvegzománc-őrleményt tartalmaznak, amelyek nyomtatáskor mikro-kopásokat okoznak a szitaszövet szálak felületén. Ha ezután a szitát újra felhasználjuk érzékeny, pl. transzparens festékkel való nyomtatáshoz, akkor az előző kép megjelenhet a nyomaton szellemképként. A szellemkép eltávolítók nem hatásosak erre a folttípusra, a legjobb, ha leselejtezzük a szitát a nyomtatás után.

csh_szellemkep_2

BIZTONSÁGOS KEZELÉS

A szellemkép eltávolítók erős vegyszerek, ezért óvatosan kell használni őket. Mindig olvassuk el a biztonsági adatlapot a felhasználás előtt, és viseljünk egyéni védőeszközt, mielőtt dolgoznánk azokkal. Nagyon fontos, hogy a szellemkép eltávolítót először mindig egy alacsony nyomású tisztítóval kell lemosni a nagynyomású tisztító használata előtt, máskülönben a vegyszer porlasztódik, és a kezelő az így keletkezett pára által egészségkárosító hatásnak lesz kitéve.
A porlasztott szellemképeltávolító azokra a szitákra is rákerülhet, amelyeket már megtisztítottunk, és kis átmérőjű lyukak keletkeznek rajtuk a következő használat során.

Minden ilyen jellegű vegyszer reakcióba lép az alumíniummal, ezért legyünk óvatosak, ha alacsony viszkozitású szellemkép eltávolítót használunk alumínium kereteken, továbbá ne hagyjuk a vegyszert hosszú időre az alumínium szita-felhúzóvályúban, mert a vegyszer elmarhatja azt.

Fontos tipp: A magasnyomású mosót a szitakészítési felszerelés lényeges részének érdemes tekintenünk, mivel így a szitatisztítás során időt, pénzt és anyagot is megtakaríthatunk. Egy jó minőségű ipari nagynyomású kézi mosó vagy mosó berendezés, amely legalább 75 BAR nyomást képes produkálni, gyorsabban tisztítja meg a szitákat.

ÖSSZEFOGLALÁS

Az a legjobb, ha az előrelátó megközelítést alkalmazzuk a szitatisztítás közben, így biztosítva, hogy minden szitát hatékonyan tisztítunk meg újbóli felhasználásuk előtt. Ha megfelelő tudással rendelkezünk a szellemképek típusáról és kezelésének legjobb módjáról, akkor ez segítségünkre lehet abban, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban eltávolítsuk azokat.

A szitán megjelenő szellemképet nem szabad figyelmen kívül hagynunk, mivel ez a folt nagy valószínűséggel gondot fog okozni a szita következő felhasználásakor, mindez pedig időbe és pénzbe kerül. És miért tékozolnánk el ezeket a fontos javakat, ha tehetünk ellene?

Kollégáink szívesen segítenek minden, a témában felmerülő kérdéssel- és a megfelelő termékek kiválasztásával kapcsolatban. Keresd őket bizalommal!


    Megosztás:

AJÁNLATKÉRÉS

Kérj ajánlatot 3 ágazatunk bármelyikétől, kötelezettségek nélkül! Személyre szabott árajánlatunkat 24 órán belül megkapod, benne 3 ajándékkal!