csh_tablanyomtatas_tapadas

TÁBLANYOMTATÁS – TAPADÁSI PROBLÉMÁK – MEGOLDÁSOK

Dátum:

Last updated on február 24th, 2021 at 07:30 du.

Fotó: © Alex Green/Fotolia

Képzeljük el az alábbi jelenetet: csodálatosra sikerült a nyomat, amit készítettünk, a színek tökéletesek, az elhelyezés pontos, megkönnyebbüléssel kevert boldogság ül ki az arcunkra, mert tudjuk, hogy hamarosan újabb megrendelői elégedettséggel fogunk gazdagodni. Éppen kezdenénk képzeletben megveregetni a saját vállunkat, mikor a kész végterméket közelebbről megvizsgálva feltűnik, hogy a kivitelezésbe valami hiba csúszott. A csodálatosan sikerült nyomat nem tapadt meg a hordozón.

Mielőtt kétségbeesve hívnánk fel a kereskedőt, hogy a táblanyomtató – vagy éppenséggel tárgynyomtató-, amelyet tőle vásároltunk „egy vacak”, gondoljuk át, milyen oka lehet még annak, hogy a nyomat nem tapadt meg a felületen. Biztosan mindent megtettünk, ami lehetséges?

Gyakran elfelejtett lépés – különösen táblanyomtatás során – melynek mégis nagy jelentősége van: az alapanyag megfelelő kezelése és előkészítése. Az olyan szennyeződések, mint a por, ujjlenyomatok vagy más maradványok befolyásolhatják az UV fényre kötő (térhálósodó vagy kikeményedő) inkjet festékek tapadási tulajdonságait vagy nedvesítési viselkedését.

Bizonyos hordozók pedig – mint például az üveg, a különböző összetételű fémek vagy az alacsony felületi feszültséggel „megáldott” műanyagok – egyébként is rendszeresen kihívások elé állítják még a legtapasztaltabbakat is. Alkohol tartalmú tisztító/zsírtalanító szerek használatával (mint például az izopropil-alkohol) a hordozók felületén lévő oda nem illő maradványok/szennyeződések általában könnyedén eltávolíthatók egy szöszmentes törlőkendő segítségével, ami a legtöbb esetben már önmagában jobb festéktapadást eredményezhet.

EGY MÁSIK LEHETŐSÉG

A legkülönfélébb megrendelői igényeknek, az egyre változatosabb technológiával rendelkező UV és UV-LED táblanyomtató, valamint tárgynyomtató kínálatnak és a különböző összetételű és tapadási tulajdonságú hordozóknak köszönhetően a festékgyártóknak erősen ajánlott hangsúlyt fektetnie a tapadást elősegítő/fokozó segédanyagok fejlesztésére is, a lehető legszélesebb választékban a különböző nyomathordozókhoz.

Ezek a tapadást elősegítő anyagok egyenletes rétegben felhordva kötőrétegként funkcionálnak, aminek köszönhetően a táblanyomtatás során fellépő tapadási problémák megszűnhetnek, a síkágyas UV nyomtatók pedig még szélesebb körű felhasználásra válnak alkalmassá, mint azt korábban gondoltuk volna.

Beszállítónk, a több mint 160 éves festékgyártói múltra visszatekintő német Marabu segítségével a CSH-nál mi magunk is többféle lehetőséget kínálunk a nyomtatás során előforduló tapadási problémákra. Nézzük meg, melyek lehetnek ezek a megoldások:

PRIMER P2 – A POLIPROPILÉN (PP) HORDOZÓK LEGJOBB BARÁTJA

csh_marabu_primerp2

Egyik slágertermékünk a Marabu Primer P2 festéktapadást elősegítő folyékony előkezelője a nyomdaipari technológiák széles körében használható, legyen szó akár szita-, tampon- vagy akár digitális nyomtatásról. Különösen ajánljuk a használatát polipropilén (PP) és fémek nyomtatása előtt, elősegítendő a festék tapadását és a szennyeződések megszüntetését. Ezen felül javíthatók a tapadási tulajdonságokat porszórt anyagokon is. Mivel kézzel – egy szöszmentes törlőkendő segítségével – könnyedén felvihető, használata rendkívül felhasználóbarát és nem igényel költséges gépberuházást.

PRIMER P4 – ÜVEGRE

csh_marabu_primerp4

A Primer P4 folyékony, tapadást elősegítő termékünk is különféle hordozók előkezelésére, az anyag és a felhordandó nyomtatási réteg közötti tapadási tulajdonságok javítására szolgál. Segíti az UV-száradású inkjet festékek, szitafestékek és laminálófolyadékok tapadását főként üveg, de fém, kerámia és műanyag alapanyagok esetén is. Ennek a speciális “oldószernek” a felhordása lehetséges akár kézzel – egy szöszmentes törlőkendő segítségével – vagy akár szórópisztollyal is.

PRIMER P5 – DIGITÁLIS UV NYOMTATOTT ÜVEGRE IS

Primer P5 termékünk kifejezetten digitális UV festékkel történő nyomtatás előtt ajánlott üvegre, fémre, kerámiára és műanyagra is. Szórópisztolyos felvitel az ajánlott, de kézzel, szösz-mentes törlőkendővel is felvihető a felületre. Levegőn gyorsan szárad (körülbelül 30 másodperc alatt), száradás után nagyjából 5 perccel már nyomtatható a hordozó. Az előkezelt alapanyagot az előkezeléstől számított 5 órán belül meg kell nyomtatni, előtte pedig védeni kell a közvetlen napfénytől. Előnye a P4-hez képest, hogy kevesebb anyag maradvány marad a hordozón a P5 használatával.

MARA®SHIELD UV-PGL ÉS TÁRSAI – FELÜLETVÉDELEM IS

csh_marabu_LIQ_PR_UV

Ki ne örülne annak, ha úgy sikerülne fokoznia a minőséget, hogy egyúttal időt és pénzt is sikerüljön megtakarítania. A Marabu Mara®Shield termékcsalád UV-száradású folyékony bevonatainak használatával elérhetővé válnak ezek a látszólag egymásnak ellentmondó célok. A Mara®Shield termékcsalád minden tagja verhetetlen előnyöket kínál a hagyományos bevonatokhoz képest. Segítik a jobb tapadást a táblanyomtatás során, hosszútávú felületvédelmet biztosítanak, ráadásul a széles választéknak köszönhetően különleges fedőrétegek (finish) hozhatók létre a segítségükkel.

A Marashield termékek által biztosított figyelemfelkeltő, professzionális végeredmény is olyan előny, amelyet nem szabad alábecsülni. Akár fényes, akár matt a fedőréteg a nyomaton, az igényes kivitelezés fel fogja hívni magára a figyelmet. A nagyfokú kopásállóság, vegyi anyagokkal-, UV sugárzással szembeni ellenállás, vagy akár graffiti feliratok és a nedvesség elleni védelem pedig a hab a tortán.

Felhordásukhoz – az egyenletes rétegvastagság elérése érdekében – felhordó berendezésre van szükség. Ennek hiányában – amennyiben a körülmények engedik – szitanyomás technológiával is felvihetők a nyomtatandó felületre. Száradásukhoz (térhálósodás) UV-fényre van szükség. Extraként pedig – a hagyományos előkezelőkkel ellentétben – a felhordást követően akár 6 hónapig is polcon tarthatók az előkezelt hordozók a nyomtatás előtt anélkül, hogy tapadási problémától kelljen tartani.

A TESZTELÉS FONTOSSÁGA

Sajnos még a legalaposabb előkészítés és minden igyekezet ellenére is előfordulhatnak tapadási problémák a táblanyomtatás és tárgynyomtatás során. Egy nem megfelelő minőségű alapanyag, egy nem helyesen megválasztott festék is bármikor borsot törhet az orrunk alá. A választék napról napra nő a hordozók és a festékkínálat terén egyaránt. Megszámlálhatatlan gyártó és forgalmazó kínálja termékeit a felhasználók számára minőséget, kiválóságot és problémamentességet ígérve.

Ezek az ígéretek azonban néha csak ígéretek maradnak, amelyre számos magyarázat lehet. Előfordulhat, hogy a választott alapanyag mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket és silány minőségét még a kedvező ára sem kompenzálja. Vagy egész egyszerűen a használt festék összetétele az, amely nem kompatibilis egy adott hordozóval. Vagy egy teljesen más ok, mely nem feltétlenül minőségbeli.

Egy pillanatra tekintsünk el azoktól az esetektől, ahol a jó minőségű összetevők kispórolásával a vásárlók tudatos átverése a cél. A nagyobb profit reményében, mert sajnos időnként erre is van példa. Ha csak azokra a gyártókra koncentrálunk, amelyek valóban minőségi alapanyagok és modern technológiák segítségével igyekeznek ténylegesen használható terméket létrehozni, akkor is be kell látnunk, hogy egyetlen ilyen gyártótól sem elvárható, hogy minden létező festék-alapanyag kombinációt teszteljen a fejlesztései során. Ezért kiemelt jelentősége van az éles nyomtatás előtti tesztelésnek főként akkor, ha nem a már jól bevált termékeket használjuk.

Szerencsénkre – és a legkülönfélébb igényekkel jelentkező megrendelők legnagyobb örömére – ugyanez a néha bonyodalmakat okozó széles hordozó- és festékkínálat az, amely a megoldást is magában hordozza. Folyamatos választási és kísérletezési lehetőségeket biztosít, hogy mindig megtalálhassuk a megfelelő párosítást és ezzel együtt a vevői elégedettséget is.


    Megosztás:

AJÁNLATKÉRÉS

Kérj ajánlatot 3 ágazatunk bármelyikétől, kötelezettségek nélkül! Személyre szabott árajánlatunkat 24 órán belül megkapod, benne 3 ajándékkal!