SZITASZÖVETEK

Last updated on április 28th, 2020 at 04:13 du.

szitaszövet

MIKOR HASZNÁLJUNK FÉM SZITASZÖVETET?

Ha csak nem speciális szitanyomtatási területen tevékenykedünk, időnk legnagyobb részében szitanyomóként nagy valószínűséggel poliészterből készült (PES) szitaszövetekkel fogunk dolgozni munkánk során. Ennek okai a típusra jellemző pozitív tulajdonságokban keresendők. Ilyen például a minimális nyúlás és a hőmérsékletre, valamint a páratartalomra való csekély érzékenység.

Azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor – a nyomtatandó alapanyag és a megnyomásához szükséges speciális szitafesték miatt – a siker érdekében fém szitaszövetet kell választanunk.

Ilyen például azoknak a hengeres üvegeknek (például sörös poharak) és kerámia termékeknek (például bögre) a dekorálása, amelyhez hőre lágyuló, úgynevezett termoplasztikus szitafestéket használunk. Ennél a műveletnél a fém szöveten szabályozottan elektromos áram halad át, melytől a hőre lágyuló festék felmelegszik és a keletkezett hő fenntartja a festék folyékony, nyomtatáshoz szükséges állagát. Erre a műveletre a hagyományos poliészter (PES) szitaszövetek nem alkalmasak.

Egy másik alkalmazási terület, ahol fém szitaszövetet használhatunk, amikor nagyon vékony vonalakat kell nyomtatnunk, jellemzően elektronikai nyomtatás során. Ahhoz, hogy megfelelő nyomatokat készítsünk, vékonyabb szálú szitaszövetre van szükség. Mivel a fémszálak mechanikailag erősebbek és ellenállóbbak, így anélkül gyárthatják a szövetet vékonyabb szálakból – a vékonyabb vonalak nyomtatásához -, hogy a szövet ellenállóképessége csökkenne.

SZITASZÖVET VÁLASZTÁS

Egy adott munkához szükséges szitaszövet típusát és színét a nyomtatandó minta és a használni kívánt szitafesték határozza meg. UV száradású szitafestékhez 120-180 szál/ cm sűrűségű szitaszövetet használjunk. Ha oldószeres szitafestékkel dolgozunk, 90-120 szál/cm sűrűségű szövetre lesz szükségünk. Vizes bázisú festék mellé grafikai nyomatoknál a 68-140 szál/cm sűrűség, textilnyomás esetén – plasztizol festékhez is – a 40-90 szál/cm sűrűség az ideális választás. Vékony vonalak, részletgazdag grafikák nyomásához sárga színű, kevésbé részletes mintákhoz fehér színű szitaszövetet használjunk.

Tapasztalataink alapján a 77 szál/cm-es sűrűség alatti szövetek esetében a szitaszövet színe nem befolyásolja jelentősen a nyomat minőségét. A változatos grafikáknak, a festékek és az alapanyagok széles választékának köszönhetően számtalan egyéb kombinációra is létezik megfelelő választás szitaszövet tekintetében. Hívd kollégáinkat és segítenek választani!

Még több Gyakran Ismételt Kérdés és a szakértők válaszai szitanyomás témakörben »»»


    Megosztás:

AJÁNLATKÉRÉS

Kérj ajánlatot 3 ágazatunk bármelyikétől, kötelezettségek nélkül! Személyre szabott árajánlatunkat 24 órán belül megkapod, benne 3 ajándékkal!

AJÁNLATKÉRÉS

Kérj ajánlatot 3 ágazatunk bármelyikétől, kötelezettségek nélkül! Személyre szabott árajánlatunkat 24 órán belül megkapod, benne 3 ajándékkal!

Várj! Ne hagyd itt az ajándékaidat!

KÉREM